Voor Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren mocht ik in een column vertellen over het schrijven van erotica. Want in 2017 was ik de winnaar van het allereerste Rode Oor, een prijs voor nieuwe Nederlandstalige literotica. Dit jaar werd het een uitgebreid project: Yes Please! Van deBuren en Stichting Nieuwe Helden van Lucas de Man.

“Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen”.

Dit jaar had ik juryduties in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, samen met Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen. Wij kozen samen acht verhalen uit, die voorgelezen werden door verleidelijke stemkunstenaars: Elsa May Averill, Michaël Bloos en Hanneke Last. Waarmee weer bewezen werd dat je sommige verhalen vooral moet horen, en dan het liefst nog innig toegefluisterd. Het publiek koos de nieuwe winnaar: Luz Berge nam blij de beker mee naar huis.

Het allerleukste van de hele avond – behalve dan dat er een volle zaal was voor literatuur – waren de korte optredens van de West-Vlaamse electrotrashband Kenji Minogue (ken jie mie nog?). Met geniale foamplastic pakken en wijze levenslessen.

Aj’t nie wilt doen, aj’t nie wilt doen,
aj’t nie wilt doen,
wè doet ta dan nie.

Aj’t nie ku loat’n, aj’t nie ku loat’n,
aj’t nie ku loat’n,
wè lat da dan nie.