Wie?

Mia Timiaan (Bergen op Zoom, 1980) is schrijver, meanderthaler en creatieve huurling met haar tekstbedrijf elizee tekst & idee. Ze was bijna drie jaar culinair recensent voor dagblad PZC en publiceerde proza en poëzie in o.a. NRC, Krakatau, Ballustrada, Wonderwaan en de verhalenbundel Zondig in Zeeland.

Mia leerde op haar vierde lezen en is sindsdien nooit meer zonder boek gesignaleerd. Als kind lag ze vanwege zware astma langdurig in het ziekenhuis en daar werden boeken net zo belangrijk als liefde en medicijnen.
Na een studie cultuurwetenschappen / kunstsociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam werkte zij als mosselsorteerder, schoonmaakster, datatypist, freelance journalist en registrator in musea. Sinds 2010 is ze eigen baas.

Met haar schrijfsels heeft ze reeds de eeuwigheid bereikt: in de zomer van 2013 werd één van haar korte verhalen in een tijdcapsule gestopt en in de Rotterdamse Wilhelminakade geplaatst, met een boodschap voor het jaar 2135.

In 2015 vormde zij samen met schrijver Theo Raats de Zeeuwse afvaardiging voor de jubileumeditie van Nederland Leest van het CPNB: grootmeester van het Zeer Korte Verhaal A.L. Snijders selecteerde de beste korte verhalen uit de Nederlandse geschiedenis, plus voor elke provincie een aantal nieuwe verhalen.

In 2017 won Mia Timiaan Het Rode Oor, een nieuwe prijs voor het beste erotische verhaal. Eros & Thanatos is het olijke duo waar zij veel van haar ietwat grimmige korte verhalen aan opdraagt. Misschien kun je het Zuidergotiek noemen. Vanuit die vriendelijke, Zuid-Nederlandse mentaliteit. Beneden de grote rivieren. Waar mensen elkaar nog hartelijk groeten op straat. En drugsafval dumpen in de wijdse natuur. Zwarte humor, maar dan wel gemoedelijk. Mee ’n bolus, vlaai of worstebroodje erbij.

Mia Timiaan is getrouwd en moeder van twee kinderen, maakt pokkeherrie met de progressieve deathmetalband Satinoxide, drinkt graag single malt whisky en woont in Middelburg. Lievelingsschrijvers: Margaret Atwood, Vladimir Nabokov, W.F. Hermans, Edgar Allan Poe, Midas Dekkers en Roald Dahl.

Bezig met een bundel korte verhalen, werktitel ‘En het was nog lang onrustig’. Plus een roman over de metalwereld genaamd ‘Brak’. Oh en scenes uit het moederschap genaamd MoWoMoZi: Moeder Worden, Moeder Zijn.

Deel mij!